Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Józan Ész halálára

2009.05.27

Lejegyezte: Vándorfy Viktor

Ma egy szeretett barátunk halálát siratjuk. A Józan Észét, aki sok-sok éven át volt közöttünk. Senki sem tudja biztosan, hány évet élt, mivel születési adatai már régen elvesztek a bürokrácia útvesztőiben.

Talán néhányan örökké emlékezni fogunk rá, mert olyan értékes leckéket adott nekünk, mint: dolgozni kell, hogy meg legyen a napi betevő, és tető legyen a fejünk felett. Vagy: minden nap kell olvasni egy keveset; hogy tudjuk, miért lel aranyat, ki korán kel. És: hogy felismerjük olyan mondatok érvényességét, mint hogy az élet nem mindig igazságos, az is lehet, hogy én vagyok a hibás.

Józan Ész egyszerű és hatásos parancsok és megbízható stratégiák szerint élt. Mint példának okáért: addig nyújtózkodj, ameddig a  takaród ér!

Egészsége akkor kezdett gyorsan romlani, amikor jó szándékú, de hatástalan szabályokat kezdtek alkalmazni: jelentések egy hatéves kisfiúról, akit szexuális zaklatással vádoltak, mert megpuszilta egy
osztálytársát; kamaszokról, akiknek iskolát kellett változtatniuk, mert feljelentették drogot áruló társukat, vagy a fegyelmezetlen diákját megdorgáló tanítónő elbocsátása csak rontott az állapotán.

Józan Ész akkor kezdett háttérbe szorulni, amikor szülők csak azért támadtak a tanárokra, mert azok végezték el azt a munkát, amelyben ők csődöt mondtak: fegyelmezetlen gyermekeik fegyelmezését.

Még tovább hanyatlott, amikor az iskoláknak szülői engedélyt kellett beszerezniük ahhoz, hogy beadjanak egy aszpirint, bekenjenek egy gyereket naptejjel, ugyanakkor tilos volt tájékoztatniuk a szülőket, ha egy diáklány teherbe esett, pláne ha abortuszt akart csináltatni.

Józan Észnek elment a kedve az élettől, amikor a tízparancsolat nevetséges anyaggá vált, némely egyház üzletté aljasult, és amikor a bűnözők kezdtek különb elbánásban részesülni, mint áldozataik.

Józan Ész számára kemény csapás volt arról értesülni, hogy az ember már nem védheti meg magát egy tolvajtól a saját házában, ellenben a tolvaj beperelheti őt, ha kezet emel rá, és hogy ha egy rendőr ártalmatlanná teszi a bűnözőt, még akkor is, ha ez utóbbinál fegyver volt, azonnal eljárás indul ellene aránytalan védekezés miatt.

Józan Ész halálát megelőzte szülei: Igazság és Bizalom, felesége: Bölcsesség, lányai: Felelősség és Törvényesség, fia: Ésszerűség halála.

Túléli Őt sajnos számtalan, szörnyű mostohatestvére: Hívják ide az ügyvédemet, Nem én voltam, Ne szólj bele, A társadalom áldozata vagyok.....

Nem voltak sokan a temetésén, mivel nagyon kevesen értesültek arról, hogy elment.

Ha még emlékszel rá, gondolkozz el azon, mit lehetne tenni, az imádkozáson kívül, a feltámadásáért.!

Ellenkező esetben csatlakozz a többséghez... ne tegyél semmit...